Vitaminer - En liten guide [del 1]

Att man behöver äta en massa vitaminer har man väl hört sen barnsben, men vad finns det för olika vitaminer, vad gör de och i vad finns de? Och vikigaste av allt, vad händer om man inte får i sig det?

Här är en lite guide!


A-Vitamin

Funktion:
Bäst känt för sin funktion i ögats näthinna. Där ingår det i synpigmentet, som "fångar upp" ljuset och ser till att det skickas en signal till hjärnan. Brist på vitaminet gör att ögat får svårare att uppfånga svagt ljus och man drabbas av nattblindhet. Den botas dock så snart vitaminet åter tillförs.

Men A-vitaminet byggs också om till ett hormon som reglerar tillväxten i epitel - den "tapetvävnad" som täcker hud och slemhinnor.

Brist:
Vid vitaminbrist blir hud och slemhinnor torra, hårda och hornartade. I ögat slutar tårkörtlarna att fungera, och hornhinnan torkas ut. Vid riktigt svåra fall blir bestående blindhet följden.

Finns i:
Lever, morötter, grönkål, tokade aprikoser, ägg, lättmjölk och margarin (berikat).

RDI:
Kvinnor: 700 mikrogram
Män: 900 mikrogram
Gravida: 800 mikrogram
Ammande: 1100 mikrogram

B1-Vitamin (Tiamin)

Funktion:
Vitamin B1 (Tiamin) är ett viktigt coenzym vid omsättningen av kolhydrater, för att nerver och muskler ska fungera normalt och för att kroppens energiproduktion ska vara normal. Vitaminet är även viktigt för normal funktion av nerver och hjärna, reglering av hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd samt reglering av magens saltsyreproduktion och främjande av tarmens peristaltik.

Vitamin B1 förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan samt verkar svagt vattendrivande. Tiamin har även inflytande på lever och bukspottkörtel.

Brist:
Vanligt förkommande symtom vid brist är inflammation i nerverna, neuralgi, matsmältningsproblem, hypoglykemi, besvär med hjärtfunktionen, ryggskott, ischias, hudbesvär. Allvarlig brist på vitamin B1 kan även leda till uppkomst av sjukdomen beriberi (nervsjukdom).

Finns i:
Magert griskött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och i Sverige även spannmål där detta är berikat med vitamin B1.

RDI:
Män: 1,1-1,4 mg
Kvinnor: 1-1,1 mg
Gravida: 1,5 mg
Ammande: 1,6 mg

B2-Vitamin (Riboflavin)

Funktion:
Det behövs för förbränningen av kolhydrater, protein och fett. Vitaminet deltar också vid produktionen av fleromättade fettsyror och flera viktiga hormoner. Det aktiverar och stödjer flera andra näringsämnen i deras uppgifter och effekter, bland annat vitamin B3, folsyra och vitamin B6 samt vitamin K.

En annan viktig funktion är att bryta ner olika gifter och läkemedel i levern. Riboflavin är även en av kroppens viktigaste antioxidanter. Omvandlingen av riboflavin till dess aktiva enzymformer hämmas vid försämrad sköldkörtelfunktion samt vid störd funktion hos binjurarna.

Brist:
Brist på vitamin B2 kan ge slemhinne- och hudförändringar. Tidiga tecken är sprickor i mungiporna, förändringar i munslemhinnan och irritation i ögonen.

Finns i:
De flesta livsmedel från djurriket, till exempel lever, men också i mjölk, nötkött och skinka.

RDI:
Män: 1,7 mg
Kvinnor: 1,3 mg
Gravida: 1,6 mg
Ammande: 1,7 mg

B3-Vitamin (Niacin)

Funktion:
Vitamin B3 är nödvändigt för frisk hud, tunga och matsmältningvävnad, bildning av röda blodceller samt syntes av exempelvis kortison, insulin och sexhormoner. Niacin minskar också mängden av det dåliga kolesterolet i blodet, samtidigt som det ökar mängden av det goda kolesterolet. Det har visats att det minskar risken för hjärtinfarkt och hjärtsjukdomar. Det finns flera andra sjukdomar som vitamin B3 effektivt förebygger.

Niacin behövs även för produktion av enzymerna NAD (nikotinsyra) och NADH (Nikotinamid-Adenin-Dinukleotid) som medverkar till att förbränna bl.a. kolhydrater och fetter. Nikotinsyran har en kraftigt kärlutvidgande effekt som yttrar sig i form av en obehaglig brännande känsla i huden i upp till en halv timme efter intagandet. Kroppen producerar själv ämnet NADH, men produktionen avtar med åren och vid sjukdom. Ämnet har under många år använts vid behandling av patienter med Parkinsons sjukdom.

Brist:
Kroppsdepåerna av vitamin B3 är små men för att brist ska uppstå krävs några månaders låg tillförsel av B3-vitamin.

Lindrig brist kan orsaka nedsatt aptit, sömnlöshet och retlighet. Större brist kan ge Pellagra som även kallas för 4D-sjukdomen (diarré, demens, dermatit och död) Personer som löper extra stor risk att få i sig för lite B3-vitamin är bl a alkoholister, gravida kvinnor, vissa barn samt äldre som försummar sin kost.

Finns i:
Lax, kyckling, sparris och de flesta proteinrika livsmedel (undantag ör mjölk och ägg).

RDI:

Män: 18 mg
Kvinnor: 14-15 mg
Gravida: 17 mg
Ammande: 20 mg

Fortsättning följer...
Källor:
Vitaminsidan
(Wikipedia)

Kommentarer
Postat av: caroline

haha, ja jag har också hört folk som säger det. jag föredrar nog loka iofs :D

2010-02-16 @ 21:35:57
URL: http://temanonsens.blogg.se/
Postat av: caroline

okej, jag förstår!



precis, och tur är väl det :D

2010-02-17 @ 11:57:15
URL: http://temanonsens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Hälsa