Sömn, en viktig faktor för viktminskning

Ännu en gång strulade blogg.se för mig, därför kommer inlägget mycket senare än jag tänkt fån början.

Att det är viktigt att sova de antal timmar kroppen behöver varje natt vet redan de flesta, men att man faktiskt kan gå ned i vikt (eller rättare sagt, hjälpa det lite på traven) är kanske inte alla som vet ännu.

”Ju mer man sover, desto mindre risk att gå upp i vikt. Att regelbundet sova det rätta antalet timmar framkallar på sikt en viktminskning. När du får bästa möjliga sömn så stiger nivån av hormonet leptin”  säger Per Brændgaard, som är näringsexpert i Danmark.

Leptin är hormonet vi har i kroppen som berättar för hjärnan ifall vi är hungriga eller mätta. Om man sover för lite sjunker leptinet och låg halt av leptin gör att man blir hungrigare, alltså man äter mer. Sover man där emot de antal timmar kroppen behöver höjs leptin halten och vi känner oss inte lika hungriga.

Och som om det inte var nog att man känner sig hungrigare efter några nätters dålig sömn. Studier visar att suget efter fet mat och snabba kolhydrater ökar om man sovit dåligt och man riskerar att stoppa i sig både chips, godis och kaffebröd.

Även träningen blir lidande av för lite sömn.  För lite sömn ger mindre motivation och ork för motion. Den som inte sover ordentligt orkar helt enkelt inte hålla igång fysiskt och den som inte har någon som helst fysisk aktivitet har stor chans att öka i vikt (speciellt om man äter för mycket pga för lite sömn).

Så tänk på det nästa gång du bestämmer dig för att se den där sena filmen på tv:n!


Tips för bättre sömn!

* Stress kan förstöra sömnen totalt, därför bör man vara avkopplad när man ska sova.
* Meditation och yoga kan vara bra aktiviteter för att bli avslappnad.
* Planera ditt tv-tittande! Sena filmer går att spelas in, sov ut istället för att titta på den där filmen du trotts allt kan titta på i morgon.
* Avslappningsprogram på cd och internet kan hjälpa dig att komma i rätta lugn och ro-stämningen.
* Ibland kan rutiner vara fruktansvärt underskattade. Ha bestämda sovtider så kroppen blir van när den ska och inte ska sova.
* Gå inte till sängs hungrig!
* Kliv upp om du inte kan somna, lyssna på stillsam musik eller gör något annat avkopplande – det är bättre än att ligga kvar och bli stressad av att klockan tickar på.
* Öppna fönstret (fast kanske inte vid denna tid på året?), sovrummet ska ha högst 18 grader och vara väl ventilerat. Har du någonsin försökt att sova i ett varmt och kvavt rum? Det funkar verkligen inte.
* Gå till sängs sömnig, lägg dig inte för tidigt. (Om man har bra sovrutiner så känner kroppen när det är dags att sova, den blir automatiskt trött.)
* Ta en lugn kvällspromenad så att du varvar ner på ett behagligt sätt.
* Om inget annat hjälper, ta ett receptfritt sömnmedel. (Jag gör faktiskt det då jag har riktigt svårt, och har alltid haft, svårt att somna.)

BildKällor:
Twice.se
Mabra.com
Expressen.se

Kommentarer
Postat av: Sandra - Keep It Natural

Sv: Tusen tack!

2010-01-30 @ 21:31:27
URL: http://velepa.blogg.se/
Postat av: bara lilla jag

oj, vad många saker som påverkar sömnen..

jag har som tur är aldrig haft sömnproblem, om det inte är ett problem att sova för mycket :)

2010-01-30 @ 22:01:47
URL: http://miracledrug.webblogg.se/
Postat av: Petra

Hihi jag kom tillbaka! Och sug åt dig av feedbacken du får, jag tänkte länka dig ikväll :) Tack för det här inlägget, det behövdes.. Kanske man kan ta tag i det där med sömnen nu.. ;)

2010-01-31 @ 18:12:39
URL: http://metrobloggen.se/petrahermansson

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Hälsa