Sätta fart på mig själv

Jag har inte tränat på veckor! Vad håller jag på med egentligen?! Men jag är inte mer än människa, tyvärr. Men det är bara att sätta fart på sig själv igen.

Ska även börja med en "diet". Läste (kan tyvärr inte komma ihåg vart) att det var några kvinnor som vägde ungefär som mig åt 1500 kcal om dagen och tränade inte sådär jätte hårt. Gick ut och gick och gick på gym lite då och då, inte så avancerat. Deras mat innehöll en massa frukt och grönsaker med och de gick ner en massa i vikt, inte jätte ras utan i lagom takt.

Låter
ju ganska bra.

Ska även byta ut en måltid mot en allevo shake, sist jag gjorde det funkade det riktigt bra så det ska nog funka denna gång med.

önska mig lycka till där ute!

Skaffa dig koll på kalorierna

Ett äpple med skal innehåller ca 56 kcal, en semla innehåller ca 333 kcal.

Foto: Anna Hållams


Förbränn en semla på fem sätt - tips om kalorier och förbränning.

Kalorier, eller kilokalorier(kcal), är ett mått på hur mycket energi vi får i oss genom mat och dryck. Om den energin inte förbränns genom att vi rör på oss eller sportar så lagras överskottet i kroppen som - i första hand - fett.

En vuxen människa förbränner ungefär 1500 kcal per dygn i vila, och vid normala aktiviteter vanligtvis cirka 2000 - 3000 kcal/dygn. Ett riktmärke om man vill räkna ut sitt energibehov är att vi behöver cirka 30 kcal per kilo kropssvikt och dag - men detta gäller alltså om man inte rör på sig speciellt mycket.

Energibehovet minskar ju äldre man blir eftersom muskelmassan minskar, och är man vältränad och aktiv med stor muskelmassa så gör man av med mer energi.

Många livsmedel och färdigrätter har kaloriinnehåll angivet på förpackningen, och då oftast i antalet kcal per 100 gram. Detta är bra när man vill jämföra färdigrätterna med varandra - ungefär som med kilopris.


Förbränn semlan:

För att bli av med kalorierna i en fluffig gräddsemla krävs till exempel att man:*

  • Promenerar raskt i 45 minuter
  • Städar i 50 minuter
  • Åker slalom i 40 minuter
  • Åker längdskidor i 25 minuter
  • Hugger ved i 45 minuter

*Beräknat på en person som väger 65 kilo. Källa: iform.se

 

ARTIKELN


Ibland kan det vara svårt att hitta allt

Ja som rubriken säger så kan det vara svårt att hitta allt, alltså hälsoartiklar. Så tänkte lägga ut de artiklar jag tycker är vettiga att läsa helt enkelt. Där av den nya kategorin Artiklar.

Jag tar alltså ingen som helst ära för artiklarna utan lägger en länk längst ner till höger i inlägget vart den kommer ifrån och kopierar allt som finns med i artikeln. Bara så ni vet!

Det är helt enkelt så man lättare ska hitta. Inget annat.

Vitaminer - En liten guide [del 1]

Att man behöver äta en massa vitaminer har man väl hört sen barnsben, men vad finns det för olika vitaminer, vad gör de och i vad finns de? Och vikigaste av allt, vad händer om man inte får i sig det?

Här är en lite guide!


A-Vitamin

Funktion:
Bäst känt för sin funktion i ögats näthinna. Där ingår det i synpigmentet, som "fångar upp" ljuset och ser till att det skickas en signal till hjärnan. Brist på vitaminet gör att ögat får svårare att uppfånga svagt ljus och man drabbas av nattblindhet. Den botas dock så snart vitaminet åter tillförs.

Men A-vitaminet byggs också om till ett hormon som reglerar tillväxten i epitel - den "tapetvävnad" som täcker hud och slemhinnor.

Brist:
Vid vitaminbrist blir hud och slemhinnor torra, hårda och hornartade. I ögat slutar tårkörtlarna att fungera, och hornhinnan torkas ut. Vid riktigt svåra fall blir bestående blindhet följden.

Finns i:
Lever, morötter, grönkål, tokade aprikoser, ägg, lättmjölk och margarin (berikat).

RDI:
Kvinnor: 700 mikrogram
Män: 900 mikrogram
Gravida: 800 mikrogram
Ammande: 1100 mikrogram

B1-Vitamin (Tiamin)

Funktion:
Vitamin B1 (Tiamin) är ett viktigt coenzym vid omsättningen av kolhydrater, för att nerver och muskler ska fungera normalt och för att kroppens energiproduktion ska vara normal. Vitaminet är även viktigt för normal funktion av nerver och hjärna, reglering av hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd samt reglering av magens saltsyreproduktion och främjande av tarmens peristaltik.

Vitamin B1 förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan samt verkar svagt vattendrivande. Tiamin har även inflytande på lever och bukspottkörtel.

Brist:
Vanligt förkommande symtom vid brist är inflammation i nerverna, neuralgi, matsmältningsproblem, hypoglykemi, besvär med hjärtfunktionen, ryggskott, ischias, hudbesvär. Allvarlig brist på vitamin B1 kan även leda till uppkomst av sjukdomen beriberi (nervsjukdom).

Finns i:
Magert griskött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och i Sverige även spannmål där detta är berikat med vitamin B1.

RDI:
Män: 1,1-1,4 mg
Kvinnor: 1-1,1 mg
Gravida: 1,5 mg
Ammande: 1,6 mg

B2-Vitamin (Riboflavin)

Funktion:
Det behövs för förbränningen av kolhydrater, protein och fett. Vitaminet deltar också vid produktionen av fleromättade fettsyror och flera viktiga hormoner. Det aktiverar och stödjer flera andra näringsämnen i deras uppgifter och effekter, bland annat vitamin B3, folsyra och vitamin B6 samt vitamin K.

En annan viktig funktion är att bryta ner olika gifter och läkemedel i levern. Riboflavin är även en av kroppens viktigaste antioxidanter. Omvandlingen av riboflavin till dess aktiva enzymformer hämmas vid försämrad sköldkörtelfunktion samt vid störd funktion hos binjurarna.

Brist:
Brist på vitamin B2 kan ge slemhinne- och hudförändringar. Tidiga tecken är sprickor i mungiporna, förändringar i munslemhinnan och irritation i ögonen.

Finns i:
De flesta livsmedel från djurriket, till exempel lever, men också i mjölk, nötkött och skinka.

RDI:
Män: 1,7 mg
Kvinnor: 1,3 mg
Gravida: 1,6 mg
Ammande: 1,7 mg

B3-Vitamin (Niacin)

Funktion:
Vitamin B3 är nödvändigt för frisk hud, tunga och matsmältningvävnad, bildning av röda blodceller samt syntes av exempelvis kortison, insulin och sexhormoner. Niacin minskar också mängden av det dåliga kolesterolet i blodet, samtidigt som det ökar mängden av det goda kolesterolet. Det har visats att det minskar risken för hjärtinfarkt och hjärtsjukdomar. Det finns flera andra sjukdomar som vitamin B3 effektivt förebygger.

Niacin behövs även för produktion av enzymerna NAD (nikotinsyra) och NADH (Nikotinamid-Adenin-Dinukleotid) som medverkar till att förbränna bl.a. kolhydrater och fetter. Nikotinsyran har en kraftigt kärlutvidgande effekt som yttrar sig i form av en obehaglig brännande känsla i huden i upp till en halv timme efter intagandet. Kroppen producerar själv ämnet NADH, men produktionen avtar med åren och vid sjukdom. Ämnet har under många år använts vid behandling av patienter med Parkinsons sjukdom.

Brist:
Kroppsdepåerna av vitamin B3 är små men för att brist ska uppstå krävs några månaders låg tillförsel av B3-vitamin.

Lindrig brist kan orsaka nedsatt aptit, sömnlöshet och retlighet. Större brist kan ge Pellagra som även kallas för 4D-sjukdomen (diarré, demens, dermatit och död) Personer som löper extra stor risk att få i sig för lite B3-vitamin är bl a alkoholister, gravida kvinnor, vissa barn samt äldre som försummar sin kost.

Finns i:
Lax, kyckling, sparris och de flesta proteinrika livsmedel (undantag ör mjölk och ägg).

RDI:

Män: 18 mg
Kvinnor: 14-15 mg
Gravida: 17 mg
Ammande: 20 mg

Fortsättning följer...
Källor:
Vitaminsidan
(Wikipedia)

Ny header -Vad tycks?

Tänkte bara leka lite och det slutade med en ny header. Vad tycker ni? Om ni inte ser den får ni klicka på uppdatera eller F5.

Vilken ska jag ha, den gamla eller den nya?


Den gamla:
Klicka för större bild.

Bara en påminnelse

Följ mig gärna med Bloglovin!
Klicka på knappen :)


Få bättre immunförsvar!

Inte min lista, titta längre ned.

1. ÄT RÄTT. Ät en GI-kost med mycket färgglada frukter och bär, grönsaker i alla
färger och feta fiskar. Välj ekologiskt och undvik alla halvfabrikat.

2. KLÄ DIG VARMT
. Håll fötter, händer och huvud varma.

3. SOV ORDENTLIGT. Sov helst minst sju timmar per natt. Kroppen återhämtar sig när du sover. Se till att ditt sovrum är fritt från dator och tv, sängen ska bara användas till sömn och sex. Ha mörkt och svalt. Varva ner innan du ska sova, undvik kaffe och alkohol på kvällen. Ta hjälp av KBT (kognitiv beteendeterapi) eller liknande om du har svåra sömnproblem.

4. TA DET LUGNARE. Försök minimera stressen. Stresshormonet kortisol gör immunförsvaret sämre och du får svårare att sova. Se över vilka förändringar du kan göra i ditt liv. Börja med yoga eller lär dig avslappningstekniker. Mindfulnessövningar kan hjälpa.

5. BÖRJA MOTIONERA. Det räcker med promenader eller liknande, för hård träning kan göra att immunförsvaret blir sämre. Försök röra på dig 30 minuter om dagen, till exempel uppdelat på två kortare promenader. Lägg gärna till träning på något högre intensitetsnivå två till tre gånger i veckan.

6. BRYT DÅLIGA VANOR. Sluta eller dra ner på rökning och snusning.

7. DRA NER. Drick måttligt med alkohol, helst inte mer än ett par glas ett par gånger i veckan. Gärna rött vin som innehåller en del antioxidanter.

8. LÄGG TILL. Lägg eventuellt till bra tillskott.

Expressen

USCH! Hur kan man?

Jag vet att detta inte har något med träning att göra, men snälla klicka er in HÄR. DDB (Designa din blogg) visade just ett klipp från peta som jag tyckte var fruktansvärt hemsk! Hur kan dessa människor göra såhär? USCH!

Nyttiga drycker

Som är bra för kroppen!

Än så länge har jag inte så många att lägga på listan, men förhoppningsvis kommer det fler med tiden. (Utan speciell ordning.)Multivitamindryck, Eldorado

-Kunde inte hitta någon bättre bild.

Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara något bra med denna dryck, att det bara skulle vara bluff och båg, men där hade jag fel! När jag tittade efter i innehållsförteckningen så upptäckte jag en glad överraskning.

Per 100 ML innehåller den endast 9 kcal (!) och 15% av RDI vitamin C, vitamin A, Vitamin E, vitamin B6, vitamin B12 och en massa annat som jag inte förstod var det va. Tänk då ifall du dricker ett glas på 2½ dl, då får du i dig över 30% av RDI av en massa vitaminer och du kan dricka det utan att få i dig en massa onödiga kalorier, kan det bli mycket bättre?Bonaqua Emotion, Smak av Persika & Aloe Vera

Denna innehåller bara en kalori mer än föregående dryck, alltså 10 kcal per 100 ml. Denna dryck innehåller antidoxidanten vitamin E (0.5L av drycken innehåller 25% av RDI) som bidrar till att skydda kroppen celler.

Finns även i äpple (och då är den full med kostfibrer som ska hjälpa hålla magen i balans), men har aldrig smakat den då jag aldrig hittat den.

Låter bra va? God är den med!
Läs mer om den HÄR.Yerba Mate

Tycker det känns helt onödigt att skriva om denna igen, så därför får ni helt enkelt klicka HÄR för att läsa vad jag skrivit innan, jag är lite lat av mig förstår ni.Vitamin Well

Sen finns det ju en hel drös av Vitamin Well men tänker inte skriva något speciellt om dem. Jag har smakat 2-3 stycken av dem och tycker inte alls de smakar gott. Smakar som väldigt svag saft, ingen hit alltså! Dock ska de visst vara väldigt bra för kroppen, kanske man skulle ta och offra sig genom att dricka dem i alla fall?

För att läsa mer om dem, klicka HÄR.

Usel uppdatering

Okej jag vet att jag antaligen driver en av Sveriges tråkigaste bloggar just nu pga uppdateringen. Jag vet att jag är fruktansvärd oaktiv, men de inlägg jag viljat göra har jag inte kunnat pga bilderna jag inte kunnat tagit. Men nu verkar det som om jag äntligen har fått kameran att funka så det kommer inom snar framtid!

Dock inte i morgon då jag är fullt upptagen mellan 05:30-21:00 (låter underbart va?) och på fredag är jag nog helt slut. Men ska försöka få med inläggen på lördag, söndag någon gång.

Så förlåt för usel uppdatering, men det kommer det med! :)

Förkyld?

Jag tror fasiken jag börjar bli det, inte roligt! Usch. Detta innebär att jag har ont i hela kroppen och känner mig som gelé, vilket i sin tur innebär att jag struntade i gymmet.

Känner att när jag är i detta tillstånd kanske man inte ska träna. Eller är det bara en myt att man inte ska träna när man är sjuk? Någon som vet?

Blogga dig smal

Hitta en artikel på aftonbladet.se som jag verkligen tyckte om:

Jag menar det är ju precis det jag håller på med!
Artikeln hittar ni HÄR.

Utdrag från artikeln:
Vill du gå ner i vikt - och inte gå upp igen? Börja blogga.
"Jag får otroligt mycket motivation av mina läsare", säger Åse Falkman Fredrikson, viktbloggare sedan flera år.

(...)
För Åse började det med en kämpainsats - med hjälp av Viktväktarna gick hon ner 28 kilo. När hon sedan träffade sin sambo och lade på sig sju-åtta trivselkilon bestämde hon sig för att ta tag i situationen - med hjälp av en viktblogg. Namnet för bloggen fick bli hennes målvikt: 56kilo.se.Ja tydligen gör jag något rätt då ju!

Gröt m. "rårörda" hallon

Frukost- och kvällsmatförslag!Veckans planering

Vad ska ni hitta på i veckan?

Njut

Strunta i dieter, träning och att du lovat dig själv att du ska sluta äta onyttigt för ett tag. Är du bortbjuden, har folk som kommer över eller du ska tillbringa tid hos familjen, njut!

Sen behöver man inte äta tills man håller på att spricka (även om det kan vara väldigt lätt i vissa samanhang), det beror ju trotts allt inte alltid på vad du äter utan hur mycket du äter.

Så om dina vänner/farmor bjuder på fet mat med efterrätt, så njut! En enda gång kommer knappast att förstöra flera veckors träning och hur ska du kunna orka ha kvar motivationen ifall du alltid är stenhård mot dig själv?

Man måste ha små belöningar till sig själv och det onyttiga du åt, det går alltid att träna bort.

Jag har blivit nominerad -RÖSTA!

Jag har blivit nominerad av Conler - Madicken för veckans blogg, så alla ni som tycker om min blogg borde absolut gå in och rösta!

Klicka -HÄR- för att rösta!


Rutiner

Okej, nu ska jag försöka vara aktiv igen.

Något som man
behöver ändra på, förutom motion och mat, när man ska gå ned i vikt är rutinerna. Och detta har jag faktiskt erfarenhet av! För sätter man in rutiner när man ska träna och när man ska äta så följer man i regel dessa och överäter inte och tränar inte heller för lite.

Har man bestämda tider för allt så går det så mycket lättare. Gör scheman, då ser du mycket lättare när du ska och inte ska träna. Och sen är det lätt att man inte orkar träna på morgonen och skippar det fast man egentligen hade orkat. Men har man ett schema att följa efter så blir det mycket lättare för då måste man göra som det säger.

Jag gjorde 2 simpla scheman, bara för att visa hur det kan se ut.
Förlåt för att jag är oaktiv

Men jag har ingen ork eller lust att skriva just nu. Känner mig ganska nere och vill bara, ja jag vet inte, bara få va. Hoppas ni förstår. :)

Ja så gick det med den träningen

*suck*

Ännu en dag utan träning, vart ska detta sluta? En massa strul med bussar gjorde att jag inte kunde träna idag, igen! Känns lite störigt när man vandrat runt med en tung väska som jag inte hade behövt. Jaja, man får väl se det som träning då kanske? Haha. Men i morgon blir det träning i alla fall!

I morgon är det egentligen friluftsdag/idrottsdag och det har blivit lite missuppfattning och problem där så jag har ingenstans att ta vägen. Så jag bestämde mig för att stanna hemma och städa rummet, göra en mycket försenad englska uppgift och åka in till stan för att gå på gym!

Nu ska jag städa rummet (så jag slipper allt i morgon och så jag förbränner lite kalorier), gå ut och gå och så kan det hända att det blir lite Wii Fit+ spelande.

Trött, trött, trött

Vet inte vad det är med min kropp riktigt men den vill inte sova om nätterna för tillfället. Så det slutar med att jag endast får sova några timmar om natten och sedan är jag jätte trött dagen efter (somnade till och med på bussen till skolan idag).

Jag hoppas verkligen att en massa träning på gymmet kan bota det dock. Det borde väl köra slut det sista av mig så jag somnar som en stock sedan på natten kanske? Man kan ju alltid hoppas i alla fall.Men hur gör ni med träningen? Tränar hemma, tränar på gym, tränar inte alls?

Tada! Här är mitt gymkort

Ignorera gärna att det är en blixt mitt i allt.


Fattar nu hur besvik jag blev på hur det ser ut eller? Jag visste redan att gymmet var skabbigt (de har ingen dator eller kortläsare, hur många gym har inte det idag?) och så, men kunde de inte göra lite mer seriösa kort kanske?

Jaja här är det i alla fall och jag ska inviga det redan i morgon! Eller ja det hoppas jag i alla fall, om jag hinner. Beror lite p åhur bussarna går i morgon, men en snabbis ska man väll hinna med kanske?

Det som är så bra med är att den går ut den första maj (1/5). Varför då kanske ni undrar?
För att den elfte maj (11/5) fyller jag nämligen år (18 år, det ni!) och då kommer jag säkert ha råd med ett nytt. Jag menar lite pengar lyckas man ju nästan alltid få på sin födelsedag. Smidigt!

Nehe, nu ska jag göra i ordning mig för sängen. Fick ju bara tre timmars sömn inatt och de var fyllda med mardrömmar och kramper i benen. Så lite sömn skulle inte vara fel nu.

God natt!

"Det får inte vara sant"

Nej, nej, nej, nej!! Det får inte vara sant!

Kan mycket möjligt bli så att jag inte kan få mitt gymkort förens om ca 2 veckor. Vill inte gud att jag ska gå på gym eller?

Nu ska jag gå och vara deprimerad resten utav dagen.

Dåligt exempel

Just nu är jag ett väldigt dåligt exempel när det gäller sömninlägget. Har bara fått tre timmars sömn under natten och det är på tok för lite. Hoppas verkligen att vi inte ska ha någon tråkig "gå igenom"-lektion för då är det ganska kört för min del (bussen har jag gett upp allt hopp om, jag vet redan att jag kommer somna där så fort  jag sätter foten inanför dörren).

Jaja, tänk positivt nu, bara ca 13 timmar tills jag kommer hem. Då kan jag ligga i soffan och halvsova. Och bara ca 12 timmar tills jag får mitt gymkort.

Usch vad långt det kändes.

God morgon!

RSS 2.0
Hälsa