Ha en matdagbok och räkna kalorier

En av de viktigaste sakerna för en viktminskning är fakitkst att föra en matdagbok. Alltså ha ett litet anteckningsblock och skriv i vad du har ätit och när. Då ser man väldigt lätt när det är man äter som onyttigast och vad det är som är väldigt onyttigt.

När man skapat sig en rutin av detta, vilket man får ganska snabbt (bara en vecka kan räcka faktiskt), så går man vidare. Nästa steg är kaloriintaget.

Förr tyckte jag att alla som höll koll på en och räkna en massa kalorier var lite halvt galna, hur ska man orka med det? Men den meningen har jag ändrat helt efter att jag lärt mig endel för det spelar ju ingen roll hur nyttigt du äter ifall du alltid äter för mycket, eller hur?

Vi leker lite med tanken.
Låt säga att det finns en människa vid namn Mia och att hon skulle behöva 1500 kalorier per dag. Mia tror att en av planetens nyttigaste ting är choklad så hon äter 100 gram till frukost och 100 gram till lunch. Då har hon fått i sig över 1000 kalorier. Sedan till middag äter hon mat för 500 kalorier och till kvällsmat äter hon så hon får i sig 250 kalorer och sedan precis innan hon går och lägger sig så äter hon yttligare 100 gram choklad som är ungefär 500 kcal (hon tror ju det är nyttigt, kommer ni ihåg?). Under dagen har hon inte rört sig över huvudtaget.

Då räknar vi, 1000+500+250+500=2250 kcal! Då har hon alltså fått i sig 750 kalorier för mycket.
Låt oss säga att det fortsätter så i flera månader, alltså att hon får i sig 750 kalorier för mycket varje dag. Inte konstigt ifall hon går upp i vikt då va?

Men låt oss säga att choklad faktiskt är nyttigt (vilken önskedröm!) och skulle bara inehålla 100 kalorier så hade det ju faktiskt inte spelat någon roll. För då kanske hon hade ätit mycket mer choklad och fått i sig lika mycket kalorier.
Bild


Oj vad jag gjorde allt invecklat nu,
men ni kanske förstår lite vad jag menar? Alla har ett visst antal kalorier som man behöver få i sig och äter mer än man förbränner går man upp i vikt, vare sig man ätit lite choklad eller en jäkla massa frukt.

För det är inte vad du stoppar i dig, det är hur mycket och hur många kalorier det innehåller.

Sen finns det hjälpmedel för att ränka kalorier. Matdagboken är en bra sådan för då behöver du inte ens använda ett anteckningsblock då allt sparas på internett. Och sen finns det hur många sidor som helst (och det står ju alltid på produkten vad den inehåller) som visar kaloriinehållet. Och det är faktiskt inte så svårt som man tro. Testa så får ni se!

Tips på sidor:
Matdagboken
Livsmedelsverket
Räkna ut ditt BMI, kroppsfett och energibehov
Och detta är bara 3 av miljoners, miljoner sidor på internet (ta dock de flesta med en nypa med salt). Sök bara på google så hittar ni hur många som helst som kan hjälpa.

Hoppas inte inlägget blev för rörigt!

Svar på tal

Angånde detta inlägg.

Klicka för större bild.


Måste säga både rätt och fel angånde din kommentar faktiskt för ja, du har rätt, ifall du äter som du gör, vilket inte är särskillt nyttigt. Du utelämnar en massa mineraler, kolhydrater, fett, protein osv som man faktiskt behöver. Men sen samtidigt har du ganska fel eftersom det beror på hur man äter.

T ex (rätta mig gärna om jag har fel nu, är verkligen ingen expert på området utan skriver bara vad jag har hört!) om du skippar en eller två måltider så går du inte ned i vikt lättare utan du står bara still (eller går upp i vikt) eftersom när man väl äter så äter man oftast för mycket då man är väldigt hungrig (och gärna för fet mat).

Men om man gör som du, svälter sig själv, så kommer du så klart rasa i vikt (vilket inte är bra för kroppen) då kroppen inte får i sig det den behöver tar tar då skada.

Och jag lovar, när det gäller skippa nästan alla måltider och rasa i vikt så är jag ganska duktig på den fronten.
För snart ett år sedan så gick jag ned 20 kilo på 3-4 månader, jag totalt rasade ner i vikt pga jag åt endast en måltid om dagen och då åt jag oftast inte mer än storleken på min knytnäve och detta är inget att sträva efter!

Jag frös nästan hela tiden, speciellt om nätterna, de var fruktansvärda och jag blev fruktansvärt deprimerad (vilket ledde till att jag åt till och med mindre). Trött och orklös var jag med och det minsta lilla jag åt gav mig fruktansvärd ångest så jag trodde jag skulle dö, vilket ledde till att jag skar mig hela tiden. Och håret, ja usch, ett tag trodde jag att jag skulle bli helt skallig. Det bara föll av mig ju! Jag lovar, det var den värsta tiden jag någonsin haft hitills i mitt liv!

Detta är inget jag är särskillt stolt över och jag tackar gudarna (ifall jag nu trodde på några) att kroppen inte tagit mer stryk av detta än den gjort och att jag knappt inte har några ärr från den tiden.

Det är därför jag startade denna blogg. För att peppa mig själv och faktiskt köra på den "naturliga" vägen, jag vill inte att min kropp ska ta sådan skada igen.

Hoppas du förstår min mening i det hela och fortsätt gärna kommentera, det är alltid kul att svara på kommentarer! :) (Och det gäller er alla, alltid så roligt med kommentarer.)

Sömn, en viktig faktor för viktminskning

Ännu en gång strulade blogg.se för mig, därför kommer inlägget mycket senare än jag tänkt fån början.

Att det är viktigt att sova de antal timmar kroppen behöver varje natt vet redan de flesta, men att man faktiskt kan gå ned i vikt (eller rättare sagt, hjälpa det lite på traven) är kanske inte alla som vet ännu.

”Ju mer man sover, desto mindre risk att gå upp i vikt. Att regelbundet sova det rätta antalet timmar framkallar på sikt en viktminskning. När du får bästa möjliga sömn så stiger nivån av hormonet leptin”  säger Per Brændgaard, som är näringsexpert i Danmark.

Leptin är hormonet vi har i kroppen som berättar för hjärnan ifall vi är hungriga eller mätta. Om man sover för lite sjunker leptinet och låg halt av leptin gör att man blir hungrigare, alltså man äter mer. Sover man där emot de antal timmar kroppen behöver höjs leptin halten och vi känner oss inte lika hungriga.

Och som om det inte var nog att man känner sig hungrigare efter några nätters dålig sömn. Studier visar att suget efter fet mat och snabba kolhydrater ökar om man sovit dåligt och man riskerar att stoppa i sig både chips, godis och kaffebröd.

Även träningen blir lidande av för lite sömn.  För lite sömn ger mindre motivation och ork för motion. Den som inte sover ordentligt orkar helt enkelt inte hålla igång fysiskt och den som inte har någon som helst fysisk aktivitet har stor chans att öka i vikt (speciellt om man äter för mycket pga för lite sömn).

Så tänk på det nästa gång du bestämmer dig för att se den där sena filmen på tv:n!


Tips för bättre sömn!

* Stress kan förstöra sömnen totalt, därför bör man vara avkopplad när man ska sova.
* Meditation och yoga kan vara bra aktiviteter för att bli avslappnad.
* Planera ditt tv-tittande! Sena filmer går att spelas in, sov ut istället för att titta på den där filmen du trotts allt kan titta på i morgon.
* Avslappningsprogram på cd och internet kan hjälpa dig att komma i rätta lugn och ro-stämningen.
* Ibland kan rutiner vara fruktansvärt underskattade. Ha bestämda sovtider så kroppen blir van när den ska och inte ska sova.
* Gå inte till sängs hungrig!
* Kliv upp om du inte kan somna, lyssna på stillsam musik eller gör något annat avkopplande – det är bättre än att ligga kvar och bli stressad av att klockan tickar på.
* Öppna fönstret (fast kanske inte vid denna tid på året?), sovrummet ska ha högst 18 grader och vara väl ventilerat. Har du någonsin försökt att sova i ett varmt och kvavt rum? Det funkar verkligen inte.
* Gå till sängs sömnig, lägg dig inte för tidigt. (Om man har bra sovrutiner så känner kroppen när det är dags att sova, den blir automatiskt trött.)
* Ta en lugn kvällspromenad så att du varvar ner på ett behagligt sätt.
* Om inget annat hjälper, ta ett receptfritt sömnmedel. (Jag gör faktiskt det då jag har riktigt svårt, och har alltid haft, svårt att somna.)

BildKällor:
Twice.se
Mabra.com
Expressen.se

Det går uppåt igen

Woho! Äntligen går allt upp igen!

Jag kunde ju inte köpa gymkortet för det var för dyrt, kommer ni ihåg? Men allt har löst sig (jag ska få pengar utav mamma och pappa och så ska jag betala av dem varje månad istället) och jag ska få köpa mitt gymkort på måndag. Så nu känner jag mig pigg och glad igen så tänkte knappra på tangentbordet lite och skriva mitt inlägg om sömn som inte blev av.

Besviken

Jag är så fruktansvärt ledsen och besviken. Idag var den dag då jag skulle köpa mitt gymkort, men blev det så? Nej.
Ne usch så ledsen jag är.

Gymmet i vetlanda kör verkligen på sina egna regler (och är jätte skabbigt) men det är det enda gymmet jag har tillgång till så jag tänkte köpa ett gymkort. Och ni kanske vet att det är ganska dyrt med det? Så jag hade tänkt ta det på autogiro och betala varje månad (som man kan göra på alla andra gym jag känner till), men tror ni de hade det eller? Nej nej, det funkade inte alls. (Dom har inte ens en jäkla kortläsare utan man m å s t e alltid betala med kontant.) Och jag har verkligen inte råd att hosta upp 1300 kronor bara sådär. Jag menar jag har bara 1000 kronor att klara mig på under en hel månad och där ska mobil och allt sådant ingå.

Ne jag är så fruktansvärt besviken.
- Hur sjutton blir det nu med gymmet? Och hur blir det med min viktminskning?

Äntligen!

Nu verkar det äntligen som om blogg.se har bestämt sig för att funka, jippie! Ska försöka slänga upp ett inlägg i morgon (lite sent nu, måste sova!). Har dock väldigt stressigt i morgon, men vad sjutton.

Ska försöka köra temat sömn i morgon. Passar ju bra kanske?
Haha, god natt på er där ute!

Ändrade planer

Kom ni ihåg att jag skrev tidigare idag att jag skulle göra ett träningsinlägg? Tyvärr blir det inte så ikväll i alla fall.
Varför?
- Därför min kamera (som jag måste ha till det) bestämde sig för att demonstrera och inte funka. Så därför kan jag inte lägga upp något. Tyvärr!

Men jag ska försöka få min kamera att funka så snabbt jag bara kan så jag kan lägga upp några bilder.
Hoppas ni kan ha tålamod. :)

Recept - Äggvitsröra m. quorn á la bacon & morötter

Ursäkta bilden längre ned att det ser så oaptitligt ut, men jag har en liten skit mobilkamera att ta kort med + det är inte särskillt lätt att ta kort på mat så det ser gott ut har jag upptäckt. Haha.

En snabbt fixad lunch!


Ingredienser

2 st Äggvitor [31 kcal]
1 msk Lättmjölk [6 kcal]
Salt & Peppar
1 tsk olja [35 kcal]
Quorn á la bacon [32 kcal]
Morötter [27 kcal]
+ Ett glas vatten [0 kcal]

Blanda äggvitorna med lättmjölken och tillsätt salt och peppar efter smak. Häll i matoljan i stekpannan och hetta upp. Häll i äggsmeten i den varma stekpannan och rör om hela tiden tills att allt har stelan och blivit små bitar.

Gör "baconen" antingen i micron eller stek dem på stekpannan.

Skala morötterna och skär i bitar.

Klart!


[Summa: 131 kcal]


Snart kommer träningsinlägg

Jag har legat hemma i någon form av vinterkräksjuka därför har jag inte lagt upp något inlägg om träning (jag lyckades ju självklart få det ganska precis som jag startade bloggen). Men idag känner jag mig så mycket piggare att jag tänkte lägga ut lite Träna hemma tips, vad sägs som det?

Men först måste jag bara få bli lite hög på mina kommentarer! Ni är bara för gulliga och jag blir så himla glad när ni säger att detta är en bra blogg. Tack, tack!

Detta möttes jag av i morse, så himla kul!


26/1-10 ~Besviken~

Måste säga att jag är fruktansvärt besviken över maten idag (jag får skylla på att jag ligger hemma och är sjuk).

1. Jag har inte ätit för tillräckligt många kalorier (och nej, du går inte ner i vikt lättare ifall du skippar måltider och äter för lite kalorier. Tvärt om!).
2. 40.35% var fett! Alltså det är riktigt, riktigt illa!

Klicka på bilden för större bild.


Cirkeldiagramet är taget från Matdagboken, något jag rekomenderar att använda.
Men jag kommer skriva om det lite längre fram så ni får veta lite mer vad det är.

Föresten!

Följ gärna min blogg med bloglovin, skulle vara himla roligt!

Gå ut och gå!

Att göra något så simpelt som bara ut och gå i 30 minuter kan göra skillnad! Nu har jag varit riktigt slarvig med det, men när jag gick ca 30 minuter varje kväll så märkte jag skillnad på bara någon vecka. Jag kände mig piggare, gladare och orkade gå snabbare och längre för varje dag i stort sätt.

Nu kan det ju dock kännas väldigt jobbigt att en bara sätta fötterna utanför dörren då det är så kallt, men det gäller att vara bestämd så funkar det! Några trix jag använde mig av för att komma utanför dörren när det var skitväder var att bestämma att klockan 18 (som exempel) så måste (!) jag gå ut och gå! Och var det riktigt tasktigt väder så kunde man säga till sig själv att "Just idag är det så dåligt väder att jag nöjer mig med bara 10 minuter".

10 minuter kanske inte verkar särskillt mycket
, och det är det inte heller. Men det är så mycket bättre än 0 minuter, eller hur? Man ska inte vara för hård mot sig själv. Då funkar det inte!

Och tänk på att första, andra och tredje gången är värst när det gäller allt. Att gå ut och gå, att gå på gymmet osv. Men för varje gång blir det lättare och det hamnar snabbt i en rutin. Det gäller bara att bryta gamla rutiner och skapa nya.

Ett tips!
Gå ut medan det fortfarande är ljust, det kan ge dig lite mer motivation. Nu kan det ju vara svårt när det mörknar så fort, men varför inte gå ut och gå på lunchrasten? Eller kanske ställa bilen lite längre bort från jobbet? Gå ned till stationen istället för att åka buss dit eller att stiga på/hoppa av en eller flera hållplatser tidigare? Det finns mycket man kan göra och det är bara en själv som sätter begränsingarna.

Bild


Svar på kommentar #2

Angående detta inlägg.Oh nej, jag dricker inte för mycket!
Det står på yerba mates hemsida att man ska dricka minst 2 koppar om dagen och på paketet står det 2-3 koppar om dagen så jag dricker helt enkelt bara 2 koppar. Så det är ingen fara och jag ersätter verkligen inte teet med mat! Och det ska man inte göra heller ifall det är någon som tänker göra det.

Teet är ingen mirakelkur som gör att du aldrig kommer vara hungrig och ge dig allt du behöver under dagen så du slipper att äta något. NEJ! Teet är endast ett litet hjälpmedel som gör dig mindre hungrig och sötsugen för resten utav dagen.

Så då har vi det utrett.


Föresten, man behöver inte köpa teet på internet (glömde ju säga det) den går att köpa i vanliga hälsobutiker och finns då (vad jag bara har sätt hitills) i löste.


"Hemlig" träning

Många säger att man inte hinner med att träna och jag förstår precis. Skolan/Jobbet kommer ju gärna i vägen, läxor/barn ser också till att man inte kommer iväg till gymet. Men det finns ju "hemlig" träning som man faktiskt inte tänker på!

T ex, visste du att du bränner en massa kalorier genom att bara städa? Om jag, med min vikt, skulle städa i 60 minuter skulle jag förbränna ca 322 kcal (enligt denna tabell, dock går det inte att lita på internet till 100%, kom ihåg det!). Fast då är det ju inte någon seg takt precis, utan lite fart på benen som gäller.


Så tänk på det nästa gång du inte känner för att städa!

Bild


Träning

Jag kom på att det kanske är endel som undrar varför jag hitills inte skrivit något om träning då det faktiskt heter Linas Träningsdagbok. Men jag lovar, det kommer.

Just nu har jag helt enkelt inte hunnit, men det är på vägs kan jag lova. Sen ett problem är ju med att det har inte blivit särskillt mycket träning då allt har krånglat ihop sig totalt med mitt gymkort och jag inte haft ork till att träna hemma (förkyldningstider ni vet).

Men som sagt, ha lite tålamod så lovar jag att det kommer inom snar framtid.

Svar på kommentar

Tyvärr så kunde jag inte svara på din kommentar på din blogg då länken inte funkade (kanske skrivit fel adress?) så jag hoppas att du tittar in här igen så du får ditt svar.Just det teet jag använder heter Yerba Mate och såhär står det på deras sida:

Motverkar det dåliga kolesterolet LDL.
I en färsk studie har forskare upptäckt att Yerba Mate ökar mängden av enzymet HDL och sänker LDL...

Uppiggande - på flera sätt

Yerba Mates samansättning av stimulerande ämnen gör att många får en pigg, klar, välmående och samtidigt lugn känsla av drycken. Jämfört med kaffe så varar effekten längre och dessutom slipper Du känslan av stress som kaffe ofta kan ge...

Ökar syresättningen

Tack vare det höga delen Teofyllin som finns i Yerba Mate, påverkar den även andning och syresättning på ett positivt sätt. Teofyllinet har en förmåga att vidga bronkerna...

Gå ner i vikt
I Europa har Yerba Mate länge använts som ett bantningspreparat, och visst fungerar det även som det. Yerba Mate har en hungerdämpande effekt, och liksom de flesta andra xantin-derivat så ökar drycken ämnesomsättningen och fettförbränningen.

Osv..
Deras sida hittar du här: Yerba.se

Jag har själv druckit Yerba Mate i några veckor (2-3 koppar om dagen som de rekomenderar) och tycker faktiskt den funkar jätte bra. Den är inte särskillt stark så den går lätt att dricka utan både sötningsmedel och mjölk i (vilket jag gärna annars använder i tee). Sen så hjälper den väldigt bra mot sötsuget och hungern.

Först trodde jag faktiskt att det bara var bluff och båg då det inte hände något "direkt", men efter en vecka så gjorde det faktiskt skillnad. Den värsta sötsuget försvann och jag kände mig inte lika hungrig, så jag kan verkligen rekomendera den (men kom ihåg att ha lite tålamod!).

Nu säger jag inte att det lilla i smoothiesen hjälper särskillt mycket då det är så lite, men det går alltid att hälla i lite extra ifall man vill. Men även det lilla kan ge en aning antioxidanter, mineraler och vitaminer som vi alla behöver.

Så hoppas att det besvarade din fråga något sådär i alla fall.
Ha det bra! :)

Recept - Smoothies

Tack Clara för att du fick mig att fatta att man faktiskt kan göra smoothiesen innan man går och lägger sig! Jag stiger upp vid 5:25 och tror knappast det är så populärt att stänga på mixerstaven vid den tidpunkten.

Hallon & Banansmoothies med grönt te

1½ dl Vaniljyoghurt 0,5% [90 kcal]
ca 1 dl Hallon [19 kcal]
1-2 msk Kallt grönt te (Här kan man hälla i egentligen hur mycket eller lite man vill då det inte gör någon skillnad på kalorierna.) [0 kcal]
½-1 st Banan (Beror lite på hur söt man vill ha smoothiesen och hur mycket banansmak man vill ha) [50-100kcal]Häll i yoghurten, hallonen, teet och bananen och mixa allt med en mixerstav alt. i en mixer (funkar även med en elvisp, men då behöver man i regel mosa frukten och bären innan).


Klart!

Kalorier: Detta beror ju helt klart på vad man använder för yoghurt och hur mycket banan man använder, men just min innehåller 209 kcal.

Om man vill att allt ska hålla över natten så slår man helt enkelt in det med plast.

Mycket smidigt ifall man, som jag, har svårt att komma upp på morgonen och fruktansvärt svårt att äta utan att må illa sådär på morgonen.


Drick vatten!

Gå ner i vikt
Skickar din mage signaler om hunger kan det lika väl vara törsten som gör sig påmind. Ett glas vatten kan snabbt hjälpa dig att hålla hungerkänslan i schack till nästa måltid. Massor med isvatten varje dag kan leda till att du på sikt går ner i vikt. En vetenskaplig undersökning visar att fyra liter isvatten om dagen kan ge en viktförlust på ett halvt kilo i månaden. Det beror inte bara på att vattnet tar plats i magen så att hungerkänslan minskar, utan också på att organismen förbrukar cirka 125 kalorier på att värma upp vattnet till kroppstemperatur.


Vackrare hud och hår
Massor av vatten inuti är lika viktigt för huden som all världens lotioner och krämer utanpå. Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det bidrar till att håret inte torkar ut utan håller kvar fukten.

 

Få hjärnan i toppform
En mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Uttorkningen verkar förslöande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett par glas vatten - det finns stora chanser att det hjälper.


Förebygg njursten
Vatten i stora mängder förebygger smärtsamma njurstensanfall, hävdar amerikanska specialister. Genom att öka vätskeintaget förtunnas urinen och motverkar att det bildas saltkristaller som med åren utvecklas till njursten.


Snygga muskler
Vatten ger fasta muskler. Muskler består primärt av vatten, inte av protein som många tror. Därför är det viktigt att dricka vatten för att bibehålla fasta muskler.

Källa: iform.se (Direktlänk till artikeln -HÄR-)


Jag har även hört att ett glas med Citron vatten på morgonen rensar ut och ska vara väldigt bra då man startar dagen fräch!

Ha mål

Motivationen är en av de saker som försvinner snabbast och ibland måste man känna sig lite peppad. Så sätt upp mål!

T ex om man verkligen, verkligen vill färga håret, sätt upp ett mål som att när jag gått ner 1 kg då får jag färga håret, eller kanske man vill köpa nya kläder? Ja man får klura ut lite olika mål.

Men sätt inte upp målen med för stora mellan rum utan kör varje halv och/eller hel kilo. Tar du ex fem kilos mellanrum kan man lätt tappa gnistan.

T ex på mål:

-1 kg Färga håret
-2 kg Köpa en ny tröja
-3 kg Gå på bio
Osv..

Hoppas ni fattade vad jag menade :)

Välkommen!

Jaha man kanske skulle ta och skriva något om sig själv?

Jag heter då Lina och är 17 år (going 18 denna sommar) och detta är mitt nya lilla krypin, även kallad blogg. Har även sen tidigare Zooda bloggen och Clara & Lina med min kompis Clara.

Denna blogg kommer dock handla bara om träning och sådant som hör till träning. Jag är ingen expert (lååångt ifrån det) och jag är bara 17 år så jag har ju inte dirket någon super mega självlärd kunskap heller för den delen, men jag kör på med det jag vet, hört och lärt mig under tiden eftersom jag har bestämt mig till 125% att nu jäklar är det dags att gå ned i vikt! Och nu snackara vi inte om någon "jag-tänker-gå-ned-25-kilo-genom-att-skippa-att-äta-i-3-månader-för-jag-är-en-fjortis"-viktminskning. Nej  nej. Jag tänker gå ned i vikt för att jag behöver det, för att jag vill må bättre, orka mer och känna mig allmänt piggare och gladare. Och bättre kondition och en smalare kropp skadar ju knappast det heller om man säger så och jag tänker gå ned på ett naturligt och bra sätt.

Och som jag sa så är jag ingen expert på detta område utan jag kör på sunt förnuft och hoppas att det finns endel där ute som har lust att hänga med bloggen och både ge tips, ideér och råd på vägen. Och finns det de som är till och med mer nybörjare än mig där ute så är ni mer än välkomna att följa bloggen för tips och ideér som jag kommer över under vägen för ett smalare liv.

Så välkommen till Linas Träningsdagbok!

Inlägg kommer snart

Håll ut!

Välkommen till min nya blogg!

Designen är på vägs, likså allt som ska stå här!

 

Ha tålamod. :)

 

Om ni vill så får ni gärna titta in i min "vanliga" blogg så länge. LÄNK


RSS 2.0
Hälsa