Ha en matdagbok och räkna kalorier

En av de viktigaste sakerna för en viktminskning är fakitkst att föra en matdagbok. Alltså ha ett litet anteckningsblock och skriv i vad du har ätit och när. Då ser man väldigt lätt när det är man äter som onyttigast och vad det är som är väldigt onyttigt.

När man skapat sig en rutin av detta, vilket man får ganska snabbt (bara en vecka kan räcka faktiskt), så går man vidare. Nästa steg är kaloriintaget.

Förr tyckte jag att alla som höll koll på en och räkna en massa kalorier var lite halvt galna, hur ska man orka med det? Men den meningen har jag ändrat helt efter att jag lärt mig endel för det spelar ju ingen roll hur nyttigt du äter ifall du alltid äter för mycket, eller hur?

Vi leker lite med tanken.
Låt säga att det finns en människa vid namn Mia och att hon skulle behöva 1500 kalorier per dag. Mia tror att en av planetens nyttigaste ting är choklad så hon äter 100 gram till frukost och 100 gram till lunch. Då har hon fått i sig över 1000 kalorier. Sedan till middag äter hon mat för 500 kalorier och till kvällsmat äter hon så hon får i sig 250 kalorer och sedan precis innan hon går och lägger sig så äter hon yttligare 100 gram choklad som är ungefär 500 kcal (hon tror ju det är nyttigt, kommer ni ihåg?). Under dagen har hon inte rört sig över huvudtaget.

Då räknar vi, 1000+500+250+500=2250 kcal! Då har hon alltså fått i sig 750 kalorier för mycket.
Låt oss säga att det fortsätter så i flera månader, alltså att hon får i sig 750 kalorier för mycket varje dag. Inte konstigt ifall hon går upp i vikt då va?

Men låt oss säga att choklad faktiskt är nyttigt (vilken önskedröm!) och skulle bara inehålla 100 kalorier så hade det ju faktiskt inte spelat någon roll. För då kanske hon hade ätit mycket mer choklad och fått i sig lika mycket kalorier.
Bild


Oj vad jag gjorde allt invecklat nu,
men ni kanske förstår lite vad jag menar? Alla har ett visst antal kalorier som man behöver få i sig och äter mer än man förbränner går man upp i vikt, vare sig man ätit lite choklad eller en jäkla massa frukt.

För det är inte vad du stoppar i dig, det är hur mycket och hur många kalorier det innehåller.

Sen finns det hjälpmedel för att ränka kalorier. Matdagboken är en bra sådan för då behöver du inte ens använda ett anteckningsblock då allt sparas på internett. Och sen finns det hur många sidor som helst (och det står ju alltid på produkten vad den inehåller) som visar kaloriinehållet. Och det är faktiskt inte så svårt som man tro. Testa så får ni se!

Tips på sidor:
Matdagboken
Livsmedelsverket
Räkna ut ditt BMI, kroppsfett och energibehov
Och detta är bara 3 av miljoners, miljoner sidor på internet (ta dock de flesta med en nypa med salt). Sök bara på google så hittar ni hur många som helst som kan hjälpa.

Hoppas inte inlägget blev för rörigt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Hälsa